Regata O Napoleonův klobouk 2023

Letošní tradiční regatu pořádanou naší společností Vltava sailing jsme letos umístili znovu na Jónské ostrovy. Místo startu bylo hlavní město Korfu. Celkem se zúčastnilo 5 jachet a doprovodný katamarán. Všechny lodě měly podobnou velikost, z čehož plynula velká vyrovnanost. Spoléhali jsme na stále pěkné počasí v této oblasti plavby, což se nám potvrdilo. S větrem to bylo horší, kdy slabý vítr trval více jak dva týdny.

První etapu se podařilo odstartovat ještě za příznivého větru, který ale během dne ustával a etapa byla po dvou hodinách zastavena s průběžnými výsledky. První Losertovy děti, druhý Cirkus Maximus a třetí loď s názvem Ještě nevíme. Lodě se sjely odpoledne v romantickém přístavu Murtos.

Druhá etapa, která se ukázala jako královská a která rozhodla celou regatu vedla od ostrova Sivota u výjezdu z Murtosu s cílem u jižního výběžku ostrova Paxos, vzdáleného 15 Nm. Start se podařil pouze dvěma lodím, kapitána Loserta a kapitána Tůmy. Zbylé zůstaly téměř hodinu viset pod skalním převisem u startu. Tyto lodě později přesto téměř dojely ty vpředu. V cíli byla první loď Losertovy děti před lodí Ještě nevím. Té se podařilo doplout těsně před lodí kapitána Vejlupka, loňského vítěze regaty. Být cíl o pár metrů dál, asi by ji i předjela. Ale rozhodla smělost kapitána Tůmy, který obratným manévrem v cílové rovince udržel vedení před lodí kapitána Vejlupka. Ten ztratil při úpravě plachet na motejla nejen vítr, ale i druhé místo. Zbylé lodě dopluly už se ztrátou přes čtvrt hodiny na vítěze. I tak to byl vyrovnaný závod. Bouřlivou noc jsme stáli v kryté zátoce Mongonisi na jihu Paxosu. Celé Řecko tu noc postihla ničivá bouře, která svým okrajem zasáhla i naší zátoku. Trhaly se kotvy a někteří i raději odpluly. Vítr v poryvech přesahoval 20 uzlů. K žádným škodám nedošlo.

Třetí etapa byla naplánována obeplutí ostrovů Paxos a Antipaxos. Předpovědi větru se velmi lišily, nicméně příznivá nebyla žádná a proto byla etapa zrušena a flotila se přemístila na ostrov Korfu, do přístavu Petriti, vzdálenému 25 Nm. Některé lodě obepluly zmíněné ostrovy a navštívily slavnou Modrou jeskyni na západě Paxosu. Ten den 28. září byl státní svátek nejen u nás, ale i v Řecku, takzvaný Den Ochi, odmítnutí ultimata od Řeků za Druhé světové války se Musollinimu vzdát. Tradiční závěrečný večírek s posezením v taverně Limnopoula byl vydařeným zakončením společné plavby Jónskými ostrovy.O místě uspořádání regaty v příštím roce se pobavíme na Námořnickém bále 4.11.2023 Na Slamníku. Kam jste všichni srdečně zváni.

Celkové výsledky

  1. Losertovy děti, kapitán Losert, Oceanis 48
  2. Ještě nevíme, kapitán Tůma, Dufour 390
  3. Tovek, kapitán Vejlupek, Sun Odyssey 469
  4. Pavel synek, kapitán Kořínek,
  5. Cirkus Maximus, kapitán Ladanyi, Bavaria Cruiser 46